Napišite neki zanimljiv tekst i pošaljite ga na email adresu office@srbijasport.net i mi će mo ga objaviti na ovim stranicama.

26 мај 2008

Rafting klub “Splavari doline Jorgovana”

U Mataruškoj Banji je, pre više od godinu dana, osnovan rafting klub „Splavari doline Jorgovana“.Osnivač kluba je Boško Rudnjanin, kao veliki ljubitelj prirode, a posebno reke, došao je na ideju o osnivanju rafting kluba. Klub “Splavari doline Jorgovana” je zajedno sa ljubiteljima raftinga iz Ušća bio osnivač Ibarskog rafting Savez Srbije. Ternutno u Srbiji egzistira osam klubava, a sa popularizacijom ovoga sporta u zemlji se očekuje osnivanje novih klubova.

Rafting je jako skupa zanimacija, a posebno treba izdvojiti finasijska sredstva za nabavku opreme. Ipak, do sada smo uspeli da nastupimo na dva takmičenja. Odmah, nakon osnivanja, organizovali smo Državno prvenstvo, na Ibru. Tada su nam dosta pomogli i prijatelji iz BIH, koji su nam ustupili svoje čamce i poslali sudije. Na tom, našem prvom takmičenju, osvojili smo šesto mesto, u konkurenciji 14 ekipa iz cele bivše Jugoslavije. Ove godine smo učestvovali i u 1. kolu Evrolige, koje se održalo na Limu. Na tom takmičenju smo učestvovali u tri discipline – slalom, spust i sprint.

Pored takmičarskog karaktera, rafting bi mogao da se promoviše kao turistička delatnost, koja bi za sobom povukla i brojne druge aktivnosti. Razvoj rafting turizma u Srbiji zadnjih godina ima osnovu u prirodnim lepotama, bazira se na entuzijazmu pojedinaca, ali bez neke šire potpore sredine. Nije ni brojčano ni kvalitativno razvijen kao u nekim zemljama bivše Jugoslavije, na primer, u Sloveniji.

Trebalo bi obratiti pažnju na iskorišćavanje kapaciteta koji naša opština i okrug poseduju. U novonastalnoj situaciji, gde je Srbija postala samostalna država, reka Ibar izbija u prvi plan. Po rečima mnogih stručnjaka u ovoj oblasti, tj. stručnjaka za rafting, retko koja reka u Evropi ima predispozicije za rafterski turizam kao što je to slučaj sa Ibrom. Preko 70 km reke je locirano neposredno uz samu magistralu, reka je relativno topla tokom cele godine, vodostaj omogućava spuštanje niz reku u svako doba godine.
Tome treba dodati da su u blizini reke locirani dve planine Kopaonik i Goč, Mataruška, Vrnjačka, Bogutovačka i Jošanička Banja, i pre svega, tu su i srednjovekovni srpski manastiri Žiča, Studenica, Gradac, Pavlica i grad Maglič.

Ovo su samo neke od brojnih stvari koje Ibar može da ponudi savremenim mladim gostima iz zemlje i inostranstva, čiji je moto “Carpe Diem” (iskoristi dan). Sve ovo nabrojano bi im ispunilo i više od jednog dana. Ne treba zaboraviti da uz sve to ide i noćenja, ishrana, prodaja suvenira…
Rafting je tu da poveže sve ove zanimljive destinacije, i da bude jedna od turističkih atrakcija koje Kraljevo može sa ponosom da ponudi domaćim i stranim gostima.

Нема коментара: